Test és lélek frissessége
Hidegen és melegen is fogyasztható, frissítő hatású, egzotikus ízű ital. A Spica tea rendszeres fogyasztásával felébreszthetjük megfáradt szervezetünk regenerációs képességét.
mely öt értékes gyógynövény keverékéből áll. Ezek a gyógynövények (közönséges gyíkfű, egzotikus ízű mandarinhéj, frissítő mentalevél, édesgyökér és ganoderma gomba) a következőkre hatnak: csökkentik a testhőmérsékletet, fellazítják a lerakódott váladékot, könnyítik az emésztést, eltávolítják a mérgező anyagokat, nyugtatják a légzőrendszert, karbantartják a májat és annak méregtelenítő funkcióját.
A zöld tea latin neve a „ Camellia Sinensis”. Polifenolt tartalmaz, amely kiváló antioxidáns.
A zöld tea pozitív hatásai: 1) csökkenti a rák kockázatát 2) csökkenti az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát 3) csökkenti a fogszuvasodás esélyét 4) vírusölő hatása van
A ganoderma pozitív hatásai: 1) erősíti az immunrendszert 2) javítja a vérkeringést 3) emeli a vér oxigénszintjét 4) semlegesíti a test savasságát
Hallottad, hogy: • a Spica teát Ázsiában nem forrázzák, hanem lobogó vízbe téve pár percig főzik? A kínai orvosok szerint az így készült „ gyógy-leves” (kínaiul: yao-tang) több hatóanyagot tartalmaz, mint a forrázat. • a kínai orvosok a (gyógy)tea fogyasztását ízesítés nélkül ajánlják? Próbáld ki a Spica teát önmagában, külön ízesítés nélkül! • kínai nyelvű források szerint a keverék fő feladata a testben felgyűlt hő elvezetése?
A Spica tea összetevői: 1. Mezei menta (Mentha arvensis):
A mezei menta hazánkban is vadon termő, Kínában, Japánban és (más változata) Kanadában honos, a mérsékelt égövön nagy mennyiségben termesztett, elsősorban illóolaj, illetve mentol előállításra használt gyógynövény. Átlagosan 20– 40 cm (ritkábban 80 cm) magas, megjelenése a többi mentaféléhez hasonlít, virágai lilák, főként a vizes, nedves élőhelyeket kedveli. A legelső kínai említése Lei Xiao: Leigong baozhilun, azaz Lei apó elmélkedései a gyógynövények elkészítéséről c. művében történt az V. században.
Főbb hatóanyagai: 1– 3% illóolaj (kb. 80% mentol, továbbá menton, mentilacetát főbb alkotórészekkel), valamint cserzőanyagok és flavonoidok.
Főbb hatásai: mikrobaölő, görcsoldó, szélhajtó, gyulladáscsökkentő, helyi érzéstelenítő.
Felhasználása a népi gyógyászatban nagyban megegyezik a borsosmentáéval, az egyes fajok elkülönítése ugyanis nem minden esetben sikerült. A mai terápiában gyári készítményekben és galenusi gyógyszerformákban (tabletták, cseppek) emésztési zavarok, irritábilis bélszindróma, epeúti bántalmak kezelésére; külsőleg légzéskönnyítő mellkasi krémek, mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak és fejfájás csillapítására kenőcsök, bedörzsölőszerek és pakolások összetevőjeként, valamint fog- és szájüregi megbetegedések kezelésére alkalmas összetételekben hasznosítják. További felhasználási lehetőségként említhető meg a meghűlések és légúti fertőzések esetén javasolt inhalálás.
2. Mandarinhéj (Pericarpium Citri reticulatae) / Mandarin (Citrus reticulata).
A különféle citrus fajokat gyümölcseikért régóta termesztik. A magyar nyelvben több citrusfélét is mandarinnak hívnak (pl. Citrus reticulata, Citrus tangerine, Citrus clementina, stb. ), de az Európai Gyógyszerkönyv (Ph. Eur. 5. 6) a C. reticulata friss gyümölcséből alkalmas mechanikai eljárással, melegítés nélkül állítja elő a mandarin illóolajat. A mandarin Dél-Kínában és a Fülöp-szigeteken őshonos, vadon is előfordul, innen terjedt el a XVIII. századtól kezdve Európa déli országaiban (Olaszország, Görögország, Spanyolország stb. ), az amerikai kontinensen és Észak-Amerika egyes országaiban, ahol nagy kiterjedésű ültetvényeken termesztik.
Főbb hatóanyagai: A citrusok táplálkozási értéke főként a rostokban, vitaminokban (elsősorban az antioxidáns, antikarcinogén és stresszvédő hatású C-vitaminban), növényi savakban, ásványi anyagokban és flavonoidokban rejlik.
A termések héjában 0, 2– 0, 5%-ban illóolaj (65, 0– 75, 0% limonén és 16, 0– 22, 0% gamma-terpinén), keserű anyagok, flavonoidok és kumarinok találhatók (ez utóbbi vegyületek a vízgőz desztillációval előállított olajból hiányoznak, jelenlétük a hidegen préselt olajokra jellemző).
Főbb hatásai (terméshéj): A hagyományos kínai gyógyászatban a termés és illóolaj helyett főként a mandarin terméshéját használják. A zöld, még éretlen héj neve qing-pi, a sárga, már érett termés héja pedig a chen-pi. Az előbbit inkább a máj támogatására, míg az utóbbit főként a lép támogatására és szélhajtóként használják (a Spica Teában az érett mandarin héja található). Emellett emésztésserkentő, gyulladáscsökkentő, köptető hatása ismert.
Ajánlott napi adagja: 3– 9 g terméshéj.
3. Közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris)
Füves pusztákon, réteken, legelőkön, szántókon élő, a talaj felszínén kúszó növény, mely a hagyományos kínai gyógyászatban széles körben használt, ennek ellenére az európai fitoterápia számára szinte teljesen ismeretlen. Már Li Shizhen híres gyógynövény ismertetőjében, a Bencao gangmu-ban (1578) is szerepel. Főbb hatóanyagai: triterpén-szaponinok, szterolok (pl. ekdizon), flavonoidok, cserzőanyag és oligoszacharidok
Terápiás alkalmazása az ókorra nyúlik vissza, a kínai és indiai tradicionális gyógyászatban évezredek óta használják a szem és a máj gyulladásos tüneteinek kezelésére és vizelethajtóként. (dr. Sárosi Szilvia)
A növényt az európai népi gyógyászat is használja már évszázadok óta: borogatásként nehezen gyógyuló sebekre, valamint torok-és garatgyulladás tüneteinek enyhítésére.
Napjainkban az egyik legperspektivikusabb „ újrafelfedezett” gyógynövényfaj. (Psotová) Elsősorban fertőzéses megbetegedések megelőzésére, szájüregi fertőzések és gyulladások (pl. fogínygyulladás) kezelésére, daganatos megbetegedések kiegészítő kezelésére (immunmoduláns hatása alapján), gyulladt bőr és szem körüli gyulladások kezelésére (lemosására) használják.
Mellékhatásai nem ismertek. A viszonylag magas ajánlott napi adag biztonságos felhasználást feltételez.
4. Kínai édesgyökér (Glycyrrhiza uralensis) A kínai édesgyökér a hazánkban is ismert édesgyökér ázsiai rokona. Kínában és Japánban vadon is előfordul, Belső-Mongóliában nagy mennyiségben termesztett, évelő növény. A hagyományos kínai gyógyászatban a növény gyökértörzsét és az abból növő 20– 22 cm hosszú, 1– 1, 5 cm vastag tarackokat használják. Fontosságát jelzi, hogy mind a 2000-ben kiadott Kínai Gyógyszerkönyvben, mind a XV. Japán Gyógyszerkönyvben megtalálható.
Főbb hatóanyagai: Triterpénvázas szaponinok (legfontosabb az édes ízű glicirrizin, emellett likviricinsav, glabrolid, glicirretinsav származékok, uralszaponin A, B is található), flavonoidok és poliszacharidok (köztük immunmoduláns hatásúak is).
Főbb hatásai: Gyulladáscsökkentő, fekélyek képződését gátló és a gyógyulását elősegítő, köptető, immunstimuláns, antivirális (herpes simplex és herpes zooster vírusokkal szemben).
Ajánlott napi adagja: 5– 15 g gyökértörzs és tarackok vagy 200– 800 mg glicirrizin illetve ezekkel egyenértékű kivonat (WHO-monográfia).
5. Ganodermakivonat Számos preklinikai és klinikai vizsgálat számol be farmakológiailag igazolt hatásokról. A publikált adatok immunmoduláns, érelmeszesedésgátló, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, kemopreventív, radioprotektív és antitumor aktivitásokról nyújtanak tájékoztatást, de olyan hatásokról is beszámolnak, miszerint elősegíti az alvást, csökkenti a véralvadást, vércukorszintet, a vér lipidtartalmát, továbbá májvédő, gyomorfekély-ellenes, antioxidáns, szabadgyökfogó, öregedést gátló, sőt antibakteriális és antivirális (ide értve HIV-ellenes hatását is).
Hasznos ismeretek a teáról A mintegy 5000 éve ismert közönséges teacserje vadon termő ősének előfordulását ezideig Kína, Északkelet- India (Assam), Burma és Thaiföld hegyvidékeiről jelezték. A vadon növő teacserje magassága elérheti a 10 métert, de a termesztett tea csak kb. 6 méter magas, örökzöld cserje. Mint minden, eltérő éghajlati viszonyok közt élő növény esetében, a teának is különböző változatai fejlődtek ki. Az enyhén fagytűrő kínai (levelei nyúltak és keskenyebbek) és a fagyérzékeny indiai változat (levelei nagyobbak és oválisak). Jelenleg több mint 3000 teaféleség ismert!
A teát különböző fermentáltsági állapotban fogyasztják.
Zöld tea: A leveleket gyűjtés után nem fermentálják, hanem a leszüretelt leveleket egy tálcára terítik és száraz, forró levegővel vagy gőzzel hőkezelik. A leveleket ezután sodorják, majd enyhén pörkölik.
Fekete tea [vörös tea] A leszüretelt leveleket fonnyasztják, sodorják vagy aprítják, majd párás, meleg helyen füllesztik ill. fermentálják. A fermentáció befejeztével sötétre színeződött leveleket forró levegővel szárítják. Oolong tea: A levelek 10– 50%-os fermentáláson esnek át. A kisebb mértékben fermentált tea neve pouchong tea. A hazánkban is kapható kínai gyógytea keverékekre inkább az oolong tea használata jellemző.
Fehér tea: Főképp Fucsien és Jünnan tartományból származik. Alapanyagát a teacserje bimbója vagy a bimbó alatti első levél adja. A tea összes felhasználási formája közül ennek a legmagasabb az antioxidáns tartalma.
A különböző fermentáltságú teák hatóanyag tartalma eltérő! Főbb hatóanyagai: tea polifenolok (EGCG, ECG, stb. ) purin- illetve metilxantin- származékok (pl. koffein, teofilin) flavonoid vegyületek (teaflavin, teaflavin-3-gallát, teaflavin-3’ -gallát, stb. ) Főbb hatásai: Központi idegrendszeri stimuláns, vizelethajtó, mutációk kialakulását gátló, antioxidáns, antimikrobiális, daganatok képződésének esélyét csökkentő, plakkok képződését és a fogak szuvasodását gátló.
Hallottad, hogy: • a zöld tea csökkenti a káros LDL és növeli az HDL koleszterin szintjét? • Kínában és Japánban több klinikai vizsgálatot is végeztek a zöld tea daganatellenes hatásának igazolására?
FONTOS !!! Szeretné megvenni a terméket de drágának találja? Most lehetősége nyílik rá, hogy 25%-al olcsóbban vegyen nálam termékeket a törzsvásárlói programunk keretében. Ha felkeltettem az érdeklődését írjon rám , és elmondom a részleteket.
Jelenlegi ára: 4 590 Ft
Az aukció vége: 2017-12-05 08:57 .
Test és lélek frissessége TEA - Jelenlegi ára: 4 590 Ft
2017. november 27., hétfődátum: november 27, 2017
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése